De Sylo-pen wordt gebruikt om zowel spier- als fascieweefsel te behandelen

Spieren
De Sylo-pen wordt gebruikt om spieren te behandelen waarin myofasciale triggerpoints voorkomen. Een myofasciaal triggerpoint is een drukpijnlijke, meestal harde plek in een spier. Deze verdikking of harde plek kan met de Sylo-pen behandeld worden. Het triggerpoint verdwijnt of vermindert en er ontstaat direct minder pijn.

Via de App: Muscle Trigger Points, kunt u de spieren in het lichaam zien. Per spier kunt u precies zien waar deze in het lichaam loopt. Op het plaatje is de spier het rode gedeelte. Het triggerpoint is het blauwe kruisje in de spier. Sommige spieren hebben meerder triggerpoints. Deze triggerpoints geven vaak uitstralende pijn. Dit is vaak naar vaste plekken, blauw op het plaatje aangegeven. De uitstraling kan in de spier zijn, maar ook daarbuiten pijn geven. Het is dan belangrijk om de spier te behandelen en niet het uitstralingsgebied.

De Sylo-pen kan het herstelproces bij spierpijn versnellen. Met de Sylo-pen kun je spieren behandelen en op plekken komen waar je met andere massagetechnieken (effleurages of dry needling) moeilijk of niet kan en/of mag komen, zoals bijvoorbeeld bij de tussenribspieren.
Voor het behandelen van spierpijn is het belangrijk om de totale spierbuik te behandelen. En vaak is het goed om ook de spieren in de omgeving te behandelen. Je hebt heel snel resultaat, dus qua tijd is dat geen probleem.

Fascie
De Sylo-pen kan worden gebruikt om de adhaesies (verklevingen) in de fascie te behandelen. Fascie is weefsel dat tussen en rondom de verschillende (spier)lagen en net onder de huid in het lichaam aanwezig is. Het is belangrijk dat de fascie soepel en goed beweegbaar is.
Voor het behandelen van de fascie net onder de huid op de spieren, is het belangrijk om te voelen waar het weefsel stug aanvoelt. En dáár te behandelen waar het weefsel stug aanvoelt, in de richting waar het weefsel stug aanvoelt.

Met de Sylo-pen kunt u littekenweefsel, wat ook fascie is, behandelen. Bijvoorbeeld na een keizersnede of na een knieoperatie. Het ‘stugge’ littekenweefsel wordt door behandeling met de Sylo-pen soepeler, waardoor de hele fascie beter beweegt en er minder pijn ontstaat.
Bij een litteken probeert u dwars op het litteken te behandelen zodat er meer beweging in de totale fascie komt. U kunt voelen waar het litteken stug aanvoelt en daar loodrecht op behandelen. Dit werkt zelfs als u het litteken al lang heeft.  U moet dan wel voorzichtig starten, omdat de huid rondom het litteken soms wat dun is.

Hieronder staat stap voor stap hoe u de Sylo-pen kunt gebruiken

Gebruiksaanwijzing

  1. Als eerste vraagt u de persoon die u behandelt om bewust het behandelgebied te ontspannen door de spier bewust los te laten.
  2. U zoekt met uw vinger de plek op waar het triggerpoint zit en/of waar u (spier)spanning en/of stug bindweefsel voelt.
  3. U omvat de Sylo-pen met een pengreep in het midden, tussen de tweede en de derde verhevenheid (zie foto onderaan deze pagina).
  4. Vervolgens vraagt u de persoon opnieuw om de spier die u met de Sylo-pen wilt behandelen bewust te ontspannen.
  5. U houdt de Sylo-pen loodrecht op de plek waar u wilt behandelen en maakt met de punt contact met de huid.
  6. Vanuit dit contact geeft de behandelaar twee tot drie korte drukmomenten direct achter elkaar, binnen één seconde. Tussen de drukmomenten veert de pen weer terug. Hierbij blijft de punt van de pen in contact met de huid. De kracht die u geeft, mag niet pijnlijk zijn. Let op: begin eerst heel zachtjes, u kunt de druk in samenspraak met de behandelde altijd wat opvoeren.
  7. De plek waar de huid geraakt is, kan wat gevoelig zijn; dat is niet vreemd. U dient te wachten tot de gevoeligheid verdwenen is en mag pas daarna verder gaan naar een volgende plek op de huid; nooit vaker op dezelfde plek per keer behandelen.
  8. Een (on)bewuste spiercontractie, een twitch, tijdens de aanslag kan voorkomen en is niet verontrustend.
  9. Voordat u de Sylo-pen op een volgende plek wilt gebruiken, moet u de persoon opnieuw vragen de spier weer bewust te ontspannen. Ga verder met punt 2.
  10. Let op, het is mogelijk dat de behandelde naderhand een klein blauw plekje krijgt. Deze zal binnen één à twee weken herstellen. Zo niet, raadpleeg een arts.
  11. Start eerst met het behandelen van één keer per week op dezelfde plek. Het weefsel heeft tijd nodig om te herstellen en zich aan te passen.
  12. Heeft u geen napijn of een andere na-reactie dan mag u opbouwen tot dagelijks behandelen met de Sylo-pen. 
  13. De Sylo-pen na elk gebruik desinfecteren.

NB: Voor spierpijn en voor het behandelen van triggerpoints geeft u met de Sylo-pen loodrecht druk op de plek waar de spierpijn of het triggerpoint zit.
Voor het behandelen van littekenweefsel dient u druk te geven richting de kant waar het litteken stug aanvoelt en slecht beweegt. Ook voor het behandelen van verklevingen in de fascie geeft u in die richting druk met de Sylo-pen waar u voelt dat de fascie stug aanvoelt.

Hoe moet je met de Sylo-pen doseren

1. Als de gevoeligheid direct weer verdwenen is dan mag u op een ander punt verder gaan. NOOIT direct op dezelfde plek verder gaan.
2. Is de gevoeligheid niet direct verdwenen, maar wel binnen 30 seconden, dan dient u 1 minuut te wachten voordat u verder rond dezelfde spier/fascie gaat behandelen.
3. Zakt de gevoeligheid niet binnen 1 minuut weg, dan helpt het soms om met de volle hand druk op de plek te geven. Is de gevoeligheid daarna weer weg, dan
niet meer rond dezelfde spier/fascie behandelen en eerst een week af te wachten hoe de reactie op de behandeling is.
4. Duurt het langer dat de gevoeligheid wegzakt, ook al heb je met de volle hand druk op de plek gegeven. Dan zacht schudden op de plek, daar moet het minder gevoelig van worden, anders stoppen.

Bij deze reactie de spier/fascie niet verder behandelen en eerst een aantal weken het omliggende weefsel behandelen voordat u nogmaals dezelfde spier/fascie behandeld.

Let op: Altijd geldt, de spier die behandeld wordt, continue bewust ontspannen!