Hoe het begon
Ik ben Sytske Lohof-Venema. In 1993 afgestudeerd als algemeen fysiotherapeut, in 2007 als Bekkenfysiotherapeut en in 2013 heb ik de master Bekkenfysiotherapie afgerond. Tijdens mijn werk als (bekken)fysiotherapeut ben ik veel bezig met het manueel behandelen van triggerpoints. Ik merkte vaak dat mijn vingers best heel pijnlijk waren van deze behandelingen en ik vroeg mij af of er iets bestond dat hier ondersteuning in zou kunnen bieden. Er is natuurlijk al dry needling, wat een fantastische ondersteuning is ter behandeling van triggerpoints, maar ik zocht iets wat:
- niet invasief is
- ook te gebruiken is bij zwangere vrouwen en kinderen
- plekken kan behandelen waar je met dry needling niet kunt behandelen
Doel en ontwikkeling
Zo’n apparaatje kon ik niet vinden in de fysiotherapie. Om die reden ben ik 5 jaar bezig geweest om zelf een triggerpoint apparaatje te ontwikkelen. Het ontwikkelen van de Sylo-pen is een grote uitdaging geweest, want er komt ontzettend veel bij kijken: het moet hygiënisch, ergonomisch en ook duurzaam zijn. Met hulp van heel veel mensen om mij heen is het dan uiteindelijk gelukt en staat er al met al nu een fantastisch product. Sinds november 2019 is hij op de markt: De Sylo-pen.
Het doel van de Sylo-pen is om fysiotherapeuten lichamelijk te ontlasten tijdens het werk. Terwijl ik bezig was met de ontwikkeling en met de eerste proefexemplaren ging werken, bleek dat veel patiënten de behandeling heel prettig vonden en zelf ook zo’n apparaatje wilden zodat ze zichzelf konden behandelen. Dit was voor mij een extra reden om door te gaan met het ontwikkelen.
Het geld heb ik bij elkaar gespaard door de inkomsten uit de NIMOC cursussen (Non Invasive Mobilization of the Coccyx), die ik geef. Dit is een cursus voor bekkenfysiotherapeuten en algemeen fysiotherapeuten om de stuit, het os coccyx, te mobiliseren. Dit wordt gedaan bij klachten van de stuit, het bekken en rugklachten, maar ook bij problemen, met plassen, ontlasten of pijn tijdens seks.
Visie
Het liefst wil ik dat heel veel collega’s de Sylo-pen gebruiken. Zodat ook hun vingers ontlast worden. Mogelijk worden ze net zo enthousiast als ik dat ben! Mijn collega’s en ik willen in ieder geval geen dag meer werken zonder de Sylo-pen. Wat ik graag zou willen als het winstgevend is, is om naar ‘arme’ landen te gaan waar ze gezondheidscentra voor verloskundigen hebben, zoals bijvoorbeeld in Afrika. Daar zou ik dan graag circa 3 weken blijven om de verloskundigen de NIMOC behandeling te onderwijzen en hun verder te leren hoe ze de Sylo-pen gebruiken kunnen om spieren te behandelen. Uiteraard wil ik dan graag een aantal Sylo-pennen daar achter laten zodat ze naar verschillende plekken kunnen om mensen te helpen die anders de kans niet krijgen om geholpen te worden.
Of dit op korte termijn gebeurt of langer gaat duren, of door mij of door iemand anders, dat weet ik niet. Maar ik geloof dat dit gaat gebeuren!
Update
In mei 2024 ben ik naar Zuid-Afrika, Limpopo, geweest. Waar ik mee geholpen heb om het eerste jaar van de bekkenfysiotherapie opleiding te geven. Er waren 20 fysiotherapeuten die gestart zijn in Polokwane. Fantastisch hoe 20 fysiotherapeuten uit de hele regio van Limpopo, die niets van de bekkenfysiotherapie wisten aan het eind van de week meedachten hoe ze de vrouwen in hun land met verzakkingklachten en urineverlies kunnen behandelen. En ook hoe ze deze vrouwen in de rural area's kunnen bereiken. Wat een feest om met deze mensen te werken. Samen met een urogynaecoloog uit het ziekenhuis van Limpopo en in samenwerking met de universiteit van Johannesburg.